De psychologen zien het niet meer zitten (dus behandelen ze minder kinderen)

Je zou maar zo’n uitleg in je inbox krijgen:

‘In de bijlage ontvangt u 2 formats die wij u vragen in te vullen en terug te sturen via de beveiligde omgeving net zoals in 2015 gebruikelijk was. Het eerste template is hetzelfde template die u in 2015 ook heeft ingevuld en het 2e template is de productiemonitor zoals wij die in december 2015 ook hebben uitgevraagd. In het template zit een blad producten, hier zijn een aantal wijzingen in gekomen. 2015 staat er nog in en de nieuwe producten voor 2016 staan er ook bij, daarachter heb ik gezet een kolom 2015 en 2016 met ja en nee, zo kunt u zien welk product in welk jaar te gebruiken is.’

Voor jeugdhulpverleners is zulk proza aan de orde van de dag. Het gevolg: tientallen jeugdbehandelaars kregen geen contract, sloten hun praktijk of vrezen daarvoor. Kinderen met ernstige psychologische problemen krijgen daardoor niet de hulp die ze nodig hebben. Tientallen jeugdbehandelaars die ik voor dit verhaal sprak, wijzen daarom naar de gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn.

Gemeenten zouden zorgen voor zorg dicht bij huis

Vijftien jaar lang heeft Marloes Mandjes, psycholoog gespecialiseerd in seksueel trauma bij kinderen, een bloeiende praktijk in Almere. Ze is al die tijd een van de weinige traumapsychologen in de regio die jonge slachtoffers van verkrachting of aanranding kan behandelen, zo’n zestig per jaar.

Maar de decentralisatie van de jeugdzorg, in 2015, leidt er uiteindelijk toe dat ze haar praktijk sluit. Wrang, want de bedoeling van de decentralisatie was dat gemeenten zouden zorgen voor laagdrempelige en kwalitatieve zorg dicht bij huis.

Geregeld ontvangt ze nog telefoontjes van ouders en cliëntjes uit Almere die nergens terechtkunnen. Vaak hebben die last van depressie- of posttraumatische stressklachten en terugkerende nachtmerries. Mandjes: ‘Iedereen wist mij te vinden: huisartsen en collega’s verwezen de jonge slachtoffertjes altijd naar mij door.’

Bron: De Correspondent – lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.