Een lijntje

Susanne en Wim van ‘Stichting Meer met Minder’ wilde, eind juli, wel ff sparren met me over de toekomst, mijn toekomst. Na het wethouderschap ligt immers alles weer open. Beetje oriënteren daar waar het hart ligt kan geen kwaad. Afgelopen jaren heel veel te doen gehad met armoede en de dak- en thuislozen. De menselijke maat en menswaardigheid zijn daar soms ver te zoeken. Samen met Susanne veel opgetrokken om de medemens op het rechte pad te krijgen en houden. Waarom schrijf je niet af en toe eens een column voor ons blad en onze website, die blogs waren best te lezen? Dat doe ik graag maar niet voor geld.

En zo fietste en slenterde ik afgelopen zomer veel rond in Breda. Overal een praatje en overal een geintje. Dan hoor en zie je veel. Zo ook dat hij af en toe toch weer een lijntje coke gaat scoren in het park. Hij was zo goed op weg. Maar ik snap het ook wel . Je ziet het zo vaak. Even willen ontsnappen aan de ellende, de druk om te moeten presteren, de armoede, de duivels in je hoofd. Eén lijntje kan hij wel weer aan. Hij is sterker geworden. Hij heeft de controle. Tuurlijk jongen, tuurlijk. Met bloedend hart hoor je het aan. Daar gaat er weer een. Neil Jong zong er mooi over: I watched the needle take another man, gone gone the damage done.

De strijd tegen drugshandel wordt hard gevoerd in Brabant. Ergens begin van de zomer werd er nog een dozijn dealers uit het park gehaald. Hulde voor burgemeester Depla. Aanpakken die klootzakken. Tegelijkertijd komen de nieuwe dealers met hun kleine scheurbakkies het gat weer vullen. Dweilen is het, door heel Breda heen.

Het zou dan ook goed zijn als er ook oog is voor de preventie. Want als ik het zie en hoor, dan vast ook het maatschappelijke werk; de bemoeizorgers, de straathoekwerkers, de vrienden en vriendinnen op het Annahuis. In Breda bestaat een prachtig netwerk, samen noemden ze zich lange tijd ‘Marge in Beeld’. Ik zou ze,17 oktober, op Wereld Armoededag wel weer eens samen voor het stadhuis willen zien. Met hem dan voorop. Ik hoop echt dat ze hem er uit kunnen houden. Uit de klauwen van die drugs. Dat hij het lijntje pakt dat hem uit de shit houdt en op het rechte pad.

 

Patrick van Lunteren
Oud wethouder Maatschappelijke opvang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.