‘Kind dat niet wil sporten is vaak niet lui, maar bang’

Iedereen herkent het wel: bij de gymles is er altijd minstens één kind dat niet mee wil doen, er niet goed in is of niet over de bok durft te springen en al helemáál geen zin heeft om ook náást school aan sport te doen. Ondertussen worden hun ouders doodgegooid met adviezen om kinderen goed te laten bewegen. Hoe zorg je dat zo’n kind toch zin krijgt in sport?
“Kinderen die niet willen sporten of daar niet goed in zijn, zijn actiever als ze niet mee hoeven te doen met kinderen die dat wél goed kunnen”, zegt Wim van Marsbergen. Hij is gymleraar op basisschool De Kinderboom in Amsterdam en gaf – hoe tegenstrijdig het ook klinkt – een tijdlang éxtra sportlessen aan kinderen die om welke reden dan ook minder actief waren. “Zij voelen zich vrijer, minder bekeken en hebben minder last van bijvoorbeeld faalangst als ze onder elkaar zijn.”
‘Elk kind wil bewegen’
Want dat zit er vaak achter: angst of ongemakkelijkheid, is de overtuiging van Van Marsbergen. “Alle kinderen willen sporten en bewegen, zeker op de basisschoolleeftijd. Dus je moet kijken welke blokkades hen tegenhouden.”
Dat ziet ook Minouk Timmers. Zij is kinderpsycholoog in Utrecht en was naar eigen zeggen vroeger ‘ook niet zo’n goede gymmer’. “Ik probeer altijd te achterhalen waarom een kind niet mee wil doen met de gymles of niet wil sporten. En dan is het belangrijk dat ze het toch proberen. Dat is de enige manier om te zien dat hun angst ongegrond is. Dat kan in kleine stapjes zijn: wil je bijvoorbeeld wel bokspringen als de bok wat lager staat? Soms lukt het misschien nooit, dan is het vooral belangrijk dat ze inzet tonen en het proberen en kun je dat prijzen.”
Verschillende sporten
Ook buiten de gymles is het belangrijk dat kinderen sporten. Van Marsbergen en Timmers geven daarvoor allebei dezelfde tip aan ouders: laat het kind kennismaken met allerlei sporten. “Stimuleer je kind om iets te vinden wat het leuk vindt”, zegt Timmers. Leer kinderen dat er verschillende sporten zijn: in teamverband of individueel, balsporten of bijvoorbeeld atletiek of dansen. Dat een kind één sport niet leuk vindt, betekent niet dat het alle sporten vervelend vindt, benadrukken beiden.
“Ze hoeven niet per se op voetbal of basketbal”, zegt Timmers. “Paardrijden kan bijvoorbeeld ook. Dan hoeven ze misschien niet veel te rennen, maar dat is wel goed voor hun evenwicht. Zijn ze alsnog niet goed in de sport die ze doen of in gymles op school? Dan kunnen groepsgevoel en plezier ook een motivatie zijn om wel te gaan. Dat is ook prima.”

Springplank
Om kinderen met zo veel mogelijk sporten kennis te laten maken, geven ze op de scholen waar Van Marsbergen werkt, in Amsterdam Noord en Amsterdam West, naschoolse sportactiviteiten. Dat zijn clubjes waar ze zich drie keer per jaar voor kunnen opgeven en waarbij ze dan een aantal weken achter elkaar met een bepaalde sport bezig zijn. De hoop is dat die clubjes een springplank zijn naar lidmaatschap van een echte sportclub.
Maar helaas is de motivatie van kinderen in de wijken waar hij werkt niet de enige reden om niet te gaan sporten. “Ouders spelen daar ook een belangrijke rol bij. Er zijn hier veel ouders die het niet kunnen betalen en zich bijvoorbeeld schamen om daarvoor om hulp te vragen, of ouders die geen moeite willen doen om hun zoon naar voetbal te brengen. En in sommige wijken zijn er nog steeds veel ouders die er het nut niet van inzien in om hun kind te laten sporten.”

Heb je geen geld om je kind te laten sporten?

Er is helaas een groep ouders die het wel belangrijk vindt dat hun kind sport, en een kind heeft dat dat misschien ook wel heel graag wil, maar bij wie het geld voor een sportclub ontbreekt. Voor hen zijn er allerlei initiatieven waardoor kinderen toch naar een sportclub kunnen.

Ze kunnen bijvoorbeeld een aanvraag doen bij het Jeugdsportfonds, dat de contributie kan betalen en in sommige gevallen ook de attributen die het kind nodig heeft om te sporten, maar er zijn ook gemeenten die zelf regelingen hebben waarvoor je in aanmerking zou kunnen komen. Daarvoor kun je het best kijken op de site van de gemeente of met de gemeente bellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.