‘Ik heb een PlayStation, ben ik dan wel arm?

Hoewel één op de negen kinderen in Nederland opgroeit in armoede blijft het een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Met een theatervoorstelling, geschreven door jonge ervaringsdeskundigen, probeert Studio 52nd daar wat aan te doen.

Medium lr ingrid jongens 2018 03 12 nr4333 bewerktVlnr: Sanguita Akkrum, Boyd Grund en Yorke Mulder-Bhangoo © ingrid jongens

Mohamed zit op de eerste rij, Sammy zit naast hem en Soémi zit met haar baby op de tribune van het Amsterdamse theater De Krakeling. De première van Eigen schuld kan elk moment beginnen. Sammy is behoorlijk zenuwachtig, al probeert ze dat weg te lachen. Zit de onzichtbare rekenmachine die in haar hoofd altijd op stand-by staat in de voorstelling? Dat ze haar roze met paarse Adidas-schoenen niet aan durft als ze naar de voedselbank gaat?

Soémi is net bevallen. Dat zit zeker niet in de voorstelling, want haar teksten had ze toen al geschreven. Misschien wél dat haar vriend flinke schulden heeft en dat ze lange tijd moesten rondkomen van twintig euro in de week? Het verplichte dieet van crackers en limonade?

Of zit er iets in over de vader van Mohamed, met wiens dood vier jaar geleden ook de kostwinner van het gezin is weggevallen? Dat hij tegen zijn vrienden zegt dat hij niet mee gaat snacken omdat het ongezond is, terwijl het in werkelijkheid een smoes is om te verbergen dat hij geen geld heeft? En misschien is in het theaterstuk wel te horen dat Mohamed gepest wordt omdat hij gaten in zijn schoenen heeft?

Mohamed (13), Soémi (19) en Sammy (31) zijn drie van de jongeren die teksten hebben geschreven voor Eigen schuld, een theaterstuk over armoede, door te putten uit hun eigen ervaringen. De voorstelling is gemaakt door Tijdelijke Samenscholing en is een project van Studio 52nd en de Ouder- en Kindteams (okt), die jongeren in een kansarme situatie laat samenwerken met professionals om steeds een ander maatschappelijk probleem aan te kaarten. De voorstelling trekt na de première langs scholen door het hele land om in de klas het onderwerp armoede bespreekbaar te maken.

Lees hier verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.