Een dikke pluim voor Gemeente Oosterhout

Door: Susanne van Loo

Dat Centraal Onthaal, het loket voor als je dak-/thuisloos of dreigen dak-/thuisloos bent, onze Stichting niet serieus wil nemen, is bekend. Maar dat dit dan ten koste moet gaan van de cliënten begrijpen wij niet.

Drachim
Op 22 september 2016 meld ik mij met Drachim, 45 jaar oud, bij dhr. J. Baeten van Centraal Onthaal.
Drachim zijn klusbedrijf ging tien jaar geleden failliet. Daarna kreeg hij schulden en raakte hij in
zware financiële problemen. Drachim kon de huur niet meer betalen en belandde op straat. ,,Ik durfde daar met niemand over te praten’’, zo verklaart hij de lange duur van zijn thuisloze bestaan. Eerder (vorig jaar) heeft hij ook hulp gezocht, dit is echter door o.a. zijn gemoedstoestand en de regelgeving op niets uitgelopen. Drachim is het vertrouwen in de mens en maatschappij kwijt, wil niet naar de DSV en zijn broer heeft mij gevraagd hem te helpen.

Drachim gaf aan dat hij mij graag het woord wilde laten doen.
Ik heb aangegeven dat Drachim niet naar de DSV wil omdat hij o.a. verslavingsgevoelig is. Het antwoord van Jacques Baeten hierop was: “dat maak ik wel uit”.
Daarop stelde Jacques Baeten een aantal standaardvragen en vertelde dat Drachim naar Maatschappelijk Werk moest voor een herstelplan. Hij verwees hem door naar team Noordwest van Zorg voor Elkaar. Hij zei als je binnen een week niets van ze gehoord hebt, zie ik je volgende week weer hier. Ik zei toen dat dat sowieso toch de bedoeling was, omdat ik dat gewend ben met andere cliënten, maar dhr. Baeten zei dat is alleen voor mensen die hier een briefadres hebben. Op mijn reactie dat dat voor Drachim toch ook zou gaan gelden, kreeg ik als antwoord: “dat denk ik niet”, “hij gaat naar maatschappelijk werk en vandaaruit wordt hij verder geholpen, je weet hoe het werkt”.
Zo zijn er nog een paar antwoorden/opmerkingen geweest waarbij ik duidelijk het gevoel kreeg dat dhr. Baeten niet met mij wil samenwerken en daarmee het belang van de cliënt tekort doet.

Dhr. Balhaj had geen ziektekostenverzekering, geen bankrekening, geen dak, helemaal niets, behalve een id-bewijs en een rijbewijs. Zijn sociale netwerk bestaat nog wel, maar zij kunnen het ook niet meer aan en zijn om die reden naar onze stichting gekomen.
Zonder briefadres is het onmogelijk om een aantal essentiële zaken te kunnen regelen zoals;
– burgers bereikbaar te laten zijn voor de overheid
– ergens te gaan werken
– een uitkering aan te vragen
– zich in te schrijven bij klik voor wonen
– zich te registeren bij een huisarts
– het openen van een rekening
– het aanvragen zorgtoeslag

Ik hield wijselijk mijn mond, omdat het niet om mij, onze stichting of om dhr. Baeten gaat, maar om Drachim. Vervolgens staan we buiten met een doorverwijzing naar het Sociaal Team, welke contact met ons zal opnemen voor het maken van een afspraak.

Wij zijn dan ook blij dat deze ons dezelfde dag nog terugbellen en een afspraak maken met mevrouw C.W. van MEE voor de week erop. Deze afspraak verloopt zeer positief en C.W. blijkt een bijzonder empathisch mens te zijn die ook nog eens gelijk aktie onderneemt en contact legt met de gemeente en de zorgverzekering. Helaas lukt een briefadres bij de gemeente nog steeds niet. Op 27 oktober 2016 naar de gemeente gegaan om het adres van onze secretaris op te geven als briefadres en ook dit bleek nog niet zo eenvoudig om meewerking van de gemeente te krijgen. Op 9 november was het briefadres een feit en konden we daadwerkelijk dingen gaan regelen. Een uitkering was er nog niet.

Eind december hebben wij voor Drachim een woonruimte in Oosterhout kunnen regelen (lees hier het artikel van BN De Stem). Het herstelplan van C.W. hielp om ook de uitkering aan te vragen en het empathisch vermogen van de mensen bij de Gemeente Oosterhout heeft er inmiddels voor gezorgd dat Drachim op alle vlakken hulp gaat krijgen en eerst aan zijn herstel (vaste woonruimte, geestelijke en lichamelijke gezondheid) kan werken voor dat hem verplichtingen opgelegd gaan worden …. Een dikke pluim voor Gemeente Oosterhout.