Mijn verslaving, mijn verhaal

2011 is het jaar waar alles misgaat voor Alan. Hij wordt op straat gezet door financiële problemen en achterstallige  huur. De eerste twee maanden verblijft hij bij zijn ex-vriendin, maar ook daar wordt hij op straat gezet. En waar moet je dan naar toe? Alan wordt gestuurd naar ’t IJ, een dag- en nachtopvang voor daklozen. Vanaf daar begint de ellende.

‘Ik liep een jaar achter met mijn huur en de financiële zaken waren een grote puinhoop. Ik kreeg een brief van de rechtbank waarin stond dat ik per de desbetreffende datum uit mijn huis moest. Ik was in paniek en wist niet waar ik heen moest. Ik ging naar mijn ex-vriendin, in de hoop dat zij mij kon helpen. Dat heeft maar twee maanden geduurd, want daarna wilde zij haar privacy terug. Daar stond ik dan, op straat en met twee koffers vol kleren in mijn handen. Ik wist niet waar ik heen moest en uiteindelijk werd ik naar ’t IJ gestuurd, niet wetend wat mij te wachten stond.’

Drugsgebruik

‘Ik ben anti-drugs opgevoed door mijn ouders en datzelfde heb ik mijn dochter ook meegegeven. Ik was erg streng als het ging om drugs. Toen ik naar ’t IJ ging waren er veel verslaafden, drugsdealers en pooiers. Ik vond het een verschrikkelijke plek, maar waar moest ik anders heen? Ik ging met een paar jongens om die speed dealden, maar ook gebruikten. Uiteindelijk deed ik mee om stoer te doen. Ik vond het lekker en ik hoorde bij de groep. Ik kreeg er een enorme boost van. ’t IJ geeft je per week €140,00 om uit te geven. Je betaalt €5,00 per nacht aan ’t IJ, dus je hebt geld zat om het te verspillen aan speed of andere drugs. Maar het bleef niet bij één lijntje per dag. Uiteindelijk gebruikte ik vier á vijf gram per dag. Daarnaast ging ik ook elke dag naar de coffeeshop. Door te gaan blowen voelde ik mij veel beter in een rot situatie. Na een lange tijd heb ik het toch verteld aan mijn dochter. Het was voor haar een klap in haar gezicht, maar ze wilde mij wel helpen. Samen besloten wij een plan te maken, zodat ik ging stoppen met het gebruik van speed. Om eerlijk te zijn wilde ik helemaal niet stoppen. Ik had een baan gekregen bij de SMO (sociaal maatschappelijk opvang) met zelfs een eigen bureau. Ik was zo creatief door het gebruik van speed. Ik wilde er gewoon niet mee stoppen.’

Een nieuwe kijk 

‘In 2013 werd ik op de doorstroomvoorzieningslijst gezet. Het was de bedoeling dat ik naar de Tramsingel zou gaan, maar dat wilde ik absoluut niet. Ik ben achtenvijftig jaar en ik kan voor mijzelf zorgen. Waarom zou ik dan op een kamer wonen waar je in de gaten gehouden wordt? Gelukkig belde mijn dochter op met de melding dat haar huis leeg kwam te staan. Ze vroeg of ik in dat huis wil wonen en sindsdien woon ik daar. Ik was blij dat ik weg kon uit ’t IJ, want ik heb er niet veel goeds over te zeggen. Ik moet wel zeggen dat ’t IJ mij heel anders heeft laten denken over daklozen en verslaafden. Vroeger liep ik er met een grote bocht om heen, omdat ik vooroordelen had over die personen. Maar dankzij ’t IJ heb ik zoveel verhalen en mensen leren kennen. Ik praat nu nog steeds met veel van die doelgroep en het heeft mij heel anders laten nadenken. Iedereen kan verslaafd worden. Iedereen kan dakloos worden. Het zijn de verhalen die schuilen achter de mens. Het duurde lang voordat ik realiseerde dat ik slecht bezig was. Speed maakt je lichaam kapot. Het is dan niet zozeer een lichamelijke verslaving, de bijwerkingen die je krijgt zijn verschrikkelijk.’

Volledig gestopt 

‘Op 1 januari 2017 ben ik volledig gestopt met het gebruiken van speed. Het laatste half jaar heb ik zoveel gebruikt dat zelfs mijn dochter zei dat het klaar was. Mijn dochter heeft een zoontje en ze zei letterlijk tegen mij: ‘Je gooit het roet in het eten. Straks kan je je kleinzoon niet meer zien.’ En dat was een stok achter de deur. Op 31 december 2016 heb ik nog extra veel speed gebruikt, maar om precies 12 uur middennacht, heb ik alles weggegooid. Sindsdien ben ik clean. Ik blow nog wel heel veel. Ik rook ongeveer tien jointjes per dag, maar van de speed ben ik af. Het gaat nu veel beter met mijn lichaam. Bijna alle lichamelijke klachten zijn hersteld, maar mijn gebit blijft verpest. In mijn huis wordt niks meer gebruikt. Ik heb een bordje in mijn woonkamer waarop staat: ‘Free drug zone’. Mijn vrienden gebruiken dus ook geen drugs meer in mijn huis. ‘

Verslavingsgroep, mijn verhaal

‘Door Hans Diks, SMO medewerker, ben ik in de praatgroep ‘’Verslavingsgroep, mijn verhaal’’ terecht gekomen. Door hem ben ik nu actief bezig in die groep en het Annahuis helpt mij. Samen met die groep gaan wij naar scholen en doelgroepen om over ons verhaal te praten. Wij hebben zelfs een eigen website, die binnenkort wordt gelanceerd. Er wordt vaak gezegd: ‘Oh, dus je bent verslaafd?’ Ik heb een hekel aan het woordje ‘verslaafd’, want ik ben niet verslaafd. Ik was verslaafd en nu kan ik ervan af blijven. Dat maakt mij geen verslaafde meer. Ik heb liever het woordje ‘’ex-verslaafde’’. Deze groep brengt wel veel steun en we doen eindelijk wat. Ik vind het fijn om bezig te zijn met mijn creativiteit en om mijn eigen ervaringen vertellen aan anderen die het nodig hebben.’

 

Geschreven door Petra Leeuwangh

4 gedachten over “Mijn verslaving, mijn verhaal

 • 18 mei 2018 om 09:29
  Permalink

  Ik ben dus Allan, het lijdend voorwerp in dit verhaal. Als update kan ik melden dat ik in maart 2018 een terugval heb gehad en helaas weer drugs heb gebruikt. Na goed overleg met mijn geweten heb ik op tijd daar weer de rem opgegooid. Ik stond voor de keus: je gezin of de drugs. Ik heb uiteraard voor mijn gezin gekozen, die zou ik nooit kwijt willen raken. Het is inmiddels eind mei 2018 en ik ben alweer 2 maanden clean.

  Hierbij dank ik de stichting ‘meer met minder’ voor het plaatsen van mijn verhaal.
  Mochten lezers meer verhalen willen lezen over dakloos-zijn en verslavingen, dan kan men altijd naar de website van ‘ervaring met verslaving’, één van de projecten van het Annahuis te Breda.
  Op deze website verhalen van verslaafden en (ex)daklozen, informatie over verslavingen, fotoalbum van leden en hun presentaties, een gastenboek en een forum.

  Groet,
  Allan Samson

  Beantwoorden
  • 22 mei 2018 om 10:17
   Permalink

   Beste Allan,

   Wij willen jou als eerste bedanken voor jouw mooie en inspirerend verhaal. Uw reactie is verwerkt op de website, bedankt voor je eerlijkheid. Wij wensen jou namens de stichting heel veel succes en we hopen dat je zo door mag blijven gaan! You’re rocking this!

   Beantwoorden
 • 9 juni 2018 om 14:38
  Permalink

  Hallo Allan

  Met bewondering en respect heb ik jou belevenis gelezen. Soms komen dergelijke verhalen ook in een praatprogramma op TV en ook dan wordt ik er stil van. Wat jullie als ex verslaafde hebben gedaan is verleden tijd. Zeker is wel dat mensen die om een of andere reden in een dergelijke positie zijn gekomen toch een enorm zelfdiscipline hebben. Dit hebben zij wellicht door hun opvoeding meegekregen. Ik zal een klein voorbeeld vertellen. Als kind mochten wij niet teveel vragen als het om eten of snoepen ging. Dit om de doodeenvoudige reden omdat mijn ouders geen geld hadden voor uitspattingen. Ik denk nog vaak aan de vastentijd. Al het snoepgoed dat wij kregen van ooms of tantes, of soms bij de bakker als we boodschappen moesten halen, ging in een trommeltje tot de vastentijd (40 dagen) voorbij was. Wellicht kennen veel lezers deze opdracht wel of hebben zij het zelf ook ervaren. En als je nu denkt dat na de vastentijd, wij allen de trommel leeg konden snoepen… nou vergeet het maar! Tot de volgende vastentijd mochten we af en toe ons eigen snoepgoed nemen. En dat is nu een vorm van jezelf kunnen beheersen en niet verslaafd te worden. Ik heb mij hele leven profijt gehad van dit stukje opvoeding, vooral toen ik wilde stoppen met roken. Grappig is dat mijn jongste Broer ook van het ene moment op het andere moment gestopt is met roken. Een ding is zeker, het is niet gemakkelijk!. Voor allen die de moed op kunnen brengen om deze stappen te nemen, wens ik heel veel succes en vooral veel moed.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.