Medicatie vergoedingen

Medicatie vergoedingen

Apotheken krijgen het steeds vaker te horen; mensen die onder bewind staan en/of en basiszorgverzekering hebben en daardoor hun dure medicatie niet kunnen betalen. In Nederland wordt dit probleem steeds groter. Dit is niet alleen lastig voor de apotheken, maar ook voor de mensen die de medicatie niet kunnen betalen. Wat voor mogelijkheden zijn hiervoor en hoe lossen de zorgverzekeringen dat op?

Na vele zorgverzekeringen te hebben gebeld werd er nog niks duidelijk. Zij verbonden ons steeds door naar een andere zorgverzekering en/of naar de zorgverzekeringslijn.nl, dat is een onafhankelijke organisatie die mensen met vragen over de zorgverzekeringen helpen. Zij konden ons niet helpen, maar stuurde ons door naar de Gemeente Breda. Na een aantal telefoongesprekken met de Gemeente is dit wat zij antwoordden:

Bijzondere bijstand

‘In principe vallen kosten voor medicatie onder de zorgverzekeringswet. Inwoners van Breda met een minimuminkomen en hoge kosten door chronische ziekte kunnen daarnaast in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Na een aanvraag bij de gemeente gaat een inkomensspecialist participatie of een klantmanager WMO met de aanvrager in gesprek. Wanneer de klant een bewindvoerder heeft wordt, indien nodig, de situatie besproken met de bewindvoerder. Er wordt gekeken naar de specifieke (financiële) situatie van de aanvrager. Daarnaast wordt bij mensen die onder bewind staan en een inkomen hebben boven de bijstandsniveau rekening gehouden met een aflossing van de schulden. Dan volgt een besluit over de toekenning.’

Collectieve zorgverzekering

‘’Inwoners van Breda met een minimuminkomen en hoge kosten door chronische ziekte kunnen ook gebruik maken van de collectieve verzekering van CZ en Gemeente Breda. Dit pakket biedt gunstige vergoedingen en kent onder andere gespreide betalingen van het eigen risico en een vergoeding voor de eigen bijdrage CAK voor WMO-voorzieningen. Door de bijdrage die de gemeente aan deze verzekering doet is de premie gunstiger dan vergelijkbare pakketten zonder collectiviteit’’.

Deze uitleg van de Gemeente Breda lijkt heel moeilijk, maar ze zeggen eigenlijk dat je met een bijzondere bijstand en/of collectieve verzekering veel verder komt dan wanneer je dit niet hebt.  Wat nu echt helemaal weg de bedoeling is, is niet helemaal duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.