Verslaafden social media hebben veel betere hulp nodig

Verslavingsklinieken in Nederland zien steeds meer mensen aankloppen met een verslaving aan social media. Volgens experts zijn er alleen nog niet genoeg manieren om deze personen te helpen.

Rob Meeuwsen van Tactus Verslavingszorg vertelt bij AD dat bij alcohol de maatschappelijke regels duidelijk zijn. “Je kunt niet tijdens de lunch op je werk met een flesje wijn aankomen of met een kegel achter je bureau gaan zitten. Voor het gebruik van sociale media zijn die regels er nog niet en is er ook verschil van acceptatie tussen generaties.”

Officiële diagnose

Volgens de krant pleiten verslavingsdeskundigen ervoor dat dwangmatig gebruik van social media erkend wordt als officiële diagnose. “Ik wil niet meteen alles een verslaving noemen, maar er ontstaan wel problemen door’’, vertelt klinisch psycholoog Ando Rokx. “Die mensen kunnen er niet meer van loskomen en hebben hulp nodig.’’

Op dit moment is het zo dat sommige klinieken mensen proberen te helpen door naar bijvoorbeeld drugsgebruik te zoeken, zodat ze mensen toch een behandeling kunnen bieden.

Lees ook: Experts: kom met behandeling voor ziekmakend socialmediagebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.