Breda krijgt nieuw magazine over armoede in de stad

BREDA – Na vrijwilligerswerk te hebben gedaan bij Stichting Streetwise en het Annahuis vond Susanne van Loo het tijd om zelf iets te doen tegen de armoede in Breda. Het werd een magazine met de naam Armoede in Breda. “Ik wil een brug bouwen tussen welvarende en arme mensen.”

Het onbegrip tussen verschillende groepen was voor Van Loo aanleiding om het blad te beginnen. Zelf behoort ze tot een groep die moet leven van een uitkering. Dit zijn mensen die volgens Van Loo vaak mopperen op de ATEA-groep en de gemeente. “Soms terecht, soms niet. Welvarende mensen denken daartegenover juist vaak dat arme mensen hun situatie volledig aan zichzelf te danken hebben, ik wil een bruggetje bouwen tussen die twee.”

Het maken van het blad was ook voor Van Loo zelf een eye-opener. “Ik wist niet dat er zoveel kinderen onder armoedegrens leven, of dat de Voedselbank zoveel klanten heeft.” Ook had ze zelf vooroordelen die ze door het maken van het blad heeft bijgesteld. Zo kreeg ze meer respect voor drugsverslaafden nadat ze hoorde over de persoonlijke problemen die vaak vooraf gingen aan een verslaving.

Het magazine Armoede in Breda is overigens niet alleen kommer en kwel. “De meeste armen willen ook helemaal niet zielig worden gevonden, maar erbij horen. Mensen worden door de armoede ook vaak erg creatief”, aldus Van Loo. Daarnaast wil het blad ook meer begrip creëren voor de gemeente door inzicht te geven in de moeilijke keuzes die deze soms moet maken.

Naast reportages over armoede hebben alle organisaties in Breda die iets doen met hulpverlening ruimte gekregen om hun verhaal te doen. Volgens de uitgever is dit geen overbodige luxe. “Veel instellingen en organisaties zijn niet bekend bij de doelgroep waarvoor ze bedoeld zijn.” Daarnaast hebben enkele Bredase raadsleden een tekst aangeleverd.

Een groep waar het blad ook aandacht voor heeft zijn de zogeheten ‘rijke armen.’  Dit zijn mensen die vaak net een tientje teveel verdienen of ontvangen om aanspraak te maken op hulp. Hierdoor lopen zij zaken mis als huurtoeslag, de Bredapas of een lidmaatschap bij de Voedselbank. Soms staan deze mensen er hierdoor financieel zelfs slechter voor dan ‘arme armen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.