Kinderhulp en het kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek is een project van Kinderhulp waarbij wij kinderen willen stimuleren om thuis en in de vrije tijd boeken te lezen. Lezen is namelijk heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Helaas verlaat nog 15% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand, wat deels komt omdat er thuis geen boeken zijn. En daar willen wij actief iets in doen, want kinderen die opgroeien met boeken in hun omgeving gaan gemiddeld drie jaar langer naar school, en bovendien stimuleren boeken tot doorleren ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst. 

Maar wat is de aanpak dan? Kinderzwerfboek biedt middels KinderzwerfboekStations alle kinderen de mogelijkheid  om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Hierna kunnen zij het betreffende boek laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.

Neem me mee, lees me en laat me weer zwerven…

Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: kinderboeken met een zwerfsticker worden overal achtergelaten. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Ze moeten de boeken daarna wel weer laten zwerven. De zwerftocht van boeken kan worden gevolgd op deze website. Kinderzwerfboek wil zoveel mogelijk boeken laten rondzwerven. Het liefst meer dan een miljoen! Zodat alle kinderen overal leuke boeken kunnen vinden.

De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. In 2010 bestond het Nationaal Fonds Kinderhulp 50 jaar. Voor die gelegenheid gaf Leo Dijkgraaf het idee ‘Kinderzwerfboek’ cadeau. Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Sinds 2014 worden er KinderzwerfboekStations opgericht in het hele land, hier kan een kind een boek halen of een boek brengen óf allebei.

Naamsbekendheid en doelgroep

Onze enthousiaste regio Ambassadeurs vergroten de naamsbekendheid van Kinderzwerfboek door het te promoten in hun eigen regio. Kinderzwerfboek richt zich op alle Nederlandstalige kinderen van 0 t/m 12 jaar. Extra aandacht wordt geschonken aan kinderen die opgroeien in aandachtswijken. Samen met onze partners, sponsoren en ambassadeurs maakt Kinderzwerfboek zich sterk om zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen om zo het taalkundig inzicht te vergroten en kinderen een beter toekomstperspectief te bieden.

Lees meer op kinderzwerfboek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.